Saksofonin suukappaleista

Saksofonin suukappaleista
5 (100%) 1 vote

Saksofonin suukappaleista on harvinaisen vähän informaatiota netissä ja varsinkin Suomeksi. Tehdään ensin selväksi ero klassisten ja jazzahtavien suukappaleiden välillä. Kun asetat lehden suukappaleeseen, lehden ja suukappaleen väliin jää aukko. Klassisessa suukappaleessa kärjen aukko on pienempi kuin jazzahtavassa suukappaleessa. Värähdellessään lehti liikkuu edestakaisin suukappaleen ja huulten välillä. Jos käytät pieniaukkoista suukappaletta, värähtelyalue on pieni ja lehden pitää olla jäykkä.  Jäykkä lehti ja pieniaukkoinen suukappale takaavat hyvän vireen, mutta saundin tai sävelten muokkaaminen voi olla vaikeaa. Toisin sanoen saundi on samanlainen sekä ylärekisterissä että alarekisterissä. Jazzahtavassa suukappaleessa kärjen aukko on suurempi, joten voidaan käyttää kevyempiä lehtiä. Saundia on helpompi muokata ja säveliä on mahdollista taivuttaa jopa pienen terssin verran.

Toinen asia suukappaleen valinnassa on kammio. Klassisissa suukappaleissa on yleensä suuri ja pyöreä kammio, joka antaa klassiseen musiikkiin sopivan saundin. Jazzahtavissa suukappaleissa kammiot ovat peinempiä ja kantikkaampia. Tällöin saundista tulee kirkkaampi ja vahvempi. Lisäksi jazzahtavissa suukappaleissa voi olla sisällä jyrkkiäkin leikkauksia, jolloin ilma kulkee nopeammin osassa suukappaletta ja tekee saundista läpitunkevamman. Tässä tyypillinen klassinen suukappale Selmer C* ja tässä jazzissa käytetty Otto Link. Selmerissä on yksinkertainen ja suora kammio ja lisäksi suukappaleen reuna (kärjen aukko) kääntyy poispäin lehdestä aika myöhään. Otto Linkissä kammion alussa on jyrkkä kynnys, kammion loppuosassa aukeaa suurempi tila ja suukappaleen reuna (kärjen aukko) kääntyy poispäin lehdestä aikaisemmin kuin Selmerissä. Ilmaa pääsee jazzahtavaan suukappaleeseen paljon enemmän ja sen virtausnopeutta säädellään jyrkillä tasoeroilla suukappaleen sisällä. Lisäksi jazzsuukappaleella varustetusta fonista lähtee kovempi ääni!

Eli siis. Suosittelen kaikille viihdealan fonisteille jazzsuukappaleita. Itse aloitin Meyerin suukappaleella ja lehtenä käytin 2-2,5 Vandoren Javaa. Näillä asetuksilla homma pelaa. Suukappale maksaa noin 100e, mutta sillä muokataan saundia eniten. Tässä muutamia hyviä merkkejä  Aizen, Otto Link. Jos haluat kokeilla jotain muuta, kannattaa verrata tietoja tämän sivun otto link alto sax mouthpiece 6:seen eli Tip Opening 0,075. Jos sinulla on ylimääräisiä miljoonia taskussa, kannattaa ostaa kalliimpi. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Tulen mielelläni kanssasi testaamaan erilaisia suukappaleita esimerkiksi Soitin Laineelle, ota rohkeasti yhteyttä!

Palataan!