Saksofoniopettaja Lassi Silventoinen

Trumpetin vuokraus ja perusteet

Haluaisitko kokeilla trumpetinsoittoa investoimatta tietämättömään? Voi olla suuri riski ostaa soitin ja todeta sen jälkeen, ettei olekaan aikaa tai jaksamista harjoitella. Lue alta lisää trumpetisoiton perusteista ja trumpetin vuokrauksesta!

Milloin trumpetinsoiton voi aloittaa?

Trumpetin soiton voi aloittaa todella nuorena, kunhan rautahampaat ovat puhjenneet. Edessä ylhäällä on oltava kaksi hammasta oikeaoppisen ansatsin aikaansaamiseksi. Suukappale asetetaan huulia vasten, jolloin hampaiden puuttuminen ei tuo haluttua tukea vahvaan ansatsiin. Muita rajotteita ei soittamiselle ole. Monet nuoret aloittavat ensin kornetilla, joka on vähän helpposoittoisempi ja kevyempi, mutta kornetti vaihtuu yleensä n. vuoden kuluttua trumpettiin. Jos soittaja jaksaa kannatella trumpettia, voi olla hyvä aloittaa suoraan pääsoittimella. Soittimen vuokraamisesta voit lukea lisää sivun lopusta, osiosta trumpetin vuokraus.

Minkälainen trumpetti on aloittelijalle hyvä?

Aloittelijan kannattaa hankkia mahdollisimman helppposoittoinen ja hyvin rakennettu trumpetti. Startonen halpoja trumpetteja saa n. 100e hintaan Thomannilta, mutta niistä voi aloittelijan olla vaikea saada ääntä tai pysyä vireessä. Kävimme ammattilaisen kanssa läpi kaikki 500e hintaluokassa pyörivät aloittelijoille sopivat trumpetit ja päädyimme Jupiterin 500 opiskelijatrumpettiin. Trumpetin mukana tulee mukana kantolaukku, suukappale, venttiiliöljy ja puhdistusliina. Tämän trumpetin mukana tuleva suukappale ei ollut kuitenkaan helpoin soittaa, joten lisäsimme pakettiin Bachin 6C suukappaleen. Tällä setupilla jopa saksofonisti pääsi alkuun yllättävän nopeasti! Jos haluat itse käydä vertailemassa 500 euron hintaluokan trumpetteja kannattaa käydä läpi Jupitertin lisäksi Bach ja Yamaha. Trumpetin vuokraus -osio löytyy sivun lopusta.

Minkälainen on hyvä suukappale aloittelevalle trumpetistille?

Erilaisia suukappaleita on hurja määrä, mutta merkittävin ero suukappaleiden välillä, on koko. Voidaan yleistää, että mitä pienempi suukappale on, sitä kevyempää on soittaa korkeita ääniä. Vastaavasti pienellä suukappaleella on haastavampaa soittaa matalia ääniä. Yleensä aloittelijan ansatsi (huulien muodostama setup) on sen verran löysä, että pienellä suukappaleella on hankala saada hyvänkuuloista matalaa ääntä. On tärkeää, että matalan äänet kuulostavat hyvältä, sillä niitä tullaan soittamaan aluksi todella runsaasti. Tästä johtuen suosittelemme ensimmäiseksi suukappaleeksi Bach 6c, joka takaa hyväsaundiset matalat ja keskiäänet ja tuo ylä-ääniin tummempaa sointia. Soittoharrastuksen alussa suukappaleita ei kannata vaihdella, vaan kannattaa totuttaa itsensä yhteen malliin.

Miten trumpettiin puhalletaan?

Sisäänhengitys tapahtuu niin sanottuna syvänä hengityksenä eli sisäänhengittäessä ajatellaan enemmän kylkiä ja vatsaa kuin rintaa. Jos et ole aiemmin soittanut puhallinsoitinta tai sinulla on vaikka hentoinen korkea puheääni saatat hengittää hieman “ylös”, jolloin puhaltaminen on voimatonta. Tällainen syvä hengitys saadaan aikaiseksi, jos istut etukenossa kyynerpäät polvissa kiinni ja hengität alaselkään. Sieltä voi kokeilla myös puhaltamista, jossa käytetään samoja lihaksia kuin sanoisit nopeasti ja kovaan ääneen “HHA”. Puhaltamisen pitäisi tuntua vatsan kohdalla kyljissä. Samaa voit kokeilla myös suukappaleen kanssa, jolloin toisella kädellä pidät suukappaleesta kiinni ja toisella vatsan kohdalta kyljestä. Jos tunnet liikkeen vastan kättäsi, teet puhaltamisen oikein.

Monesti aloittelija puhaltaa trumpettiin niin, että poskissa on ilmaan. Tätä ei suositella, sillä se vaikeuttaa ilman säätelyn kontrollia. Ilman saa poskista pois jännittämällä poskia hieman. Muutaman soittokerran jälkeen poskiin ei mene enää ilmaa.

Minkälainen on oikea trumpetin ansatsi?

Tasaisen ja vahvan puhalluksen lisäksi tarvitaan ansatsi, joka muodostetaan ylä- ja alahuulen välille sanomalla m-kirjain. Huulet ovat kääntyneet hieman sisäänpäin – vältetään pusuhuulia. Kun huulet ovat oikeassa asennossa ja puhallat ilmaa niistä läpi, syntyy pärinä. Ammattilaistrumpetistit pystyvät pelkillä huulilla pärisemään sävelmiä ja oikeaoppinen ansatsi on trumpetinsoiton kulmakivi. Mitä nopeammin ilmavirta kulkee huulten välistä, sitä korkeampi ääni on ja mitä enemmän ilmaa sitä kovempi ääni. Kokeile! Jos koet muuta kipua kuin huulten ja poskien puutumista, teet luultavasti jotain väärin. Tässä tilanteessa kannattaa kääntyä opettajan puoleen. Loppujen lopuksi trumpetinsoiton pitäisi olla vaivatonta, mutta aluksi se ei sitä varmasti ole.

Ensimmäinen tavoite trumpetinsoitossa on saada pitkä ja tasainen ääni. Henkilökohtaisesta kokemuksesta voi sanoa, että tätä harjoitellaan pitkään ja siihen palataan aina uudestaan. Kun saat trumpetista tasaisen äänen, voit kokeilla kielittämistä. Ilman trumpettia se tuntuu samalta kun sanoisit “THAA-THAA”. Toisin sanoen kontrolloimme ilman pääsyä trumpettiin kielellä. Alla hyvä video trumpetin ansatsista!

Trumpetin sormitukset ja soittotekniikka?

Trumpetissa on kolme venttiiliä, joiden yhdistelmillä saadaan tuotettua kromaattisen asteikko. Ideana on, että jokainen venttiili pidentää trumpetin putkea tietyn verran. Ensimmäinen venttiili laskee kokonaisen sävelaskeleen luonnonsävelsarjan äänestä., toinen venttiili laskee puolikkaan sävelaskeleen luonnonsävelsarjan äänestä ja kolmas venttiili laskee puolitoista sävelaskelta luonnonsävelsarjan äänestä.

Luonnonsävelsarja trumpetin vuokraus
Yllä luonnonsävelsarja, joka tarkoittaa siis sitä, että jokaisessa äänessä soi yhtäaikaa kaikki nämä äänet kerrannaisina. Sarja jatkuu pidemmälle ja kuten huomaat tihenee ylöspäin mentäessä. Tästä syystä myös trumpetin tai minkä tahansa puhallinsoittimen ylä-äänille on monia eri sormitusvaihtoehtoja. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhdellä samalla sormituksella on mahdollista soittaa esimerkiksi yllä olevat äänet (ala C, keski C, G, ylä C, E, G, Bb ja C…)

Alla on trumpetin yleisimmät sormitukset. 1 tarkoittaa etusormea, 2 keskisormea ja 3 nimetöntä. 0 tarkoittaa vapaata otetta eli siinä ei paineta mitään. Chartin perusteella ensimmäinen ääni, joka trumpetista pitäisi tulla ulos, on joko C (nuottiviivaston alapuolella) tai G (toisella viivalla alhaalta laskettuna). Tämä ääni ei kuitenkaan ole sama kuin pianon C, sillä trumpetti on Bb-vireinen. Tämä tarkoittaa sitä, kun soitat trumpetilla C:n niin pianossa soi Bb. Tästä syystä myös monet jazz-kappaleet suosivat enemmän alennusmerkkisiä sävellajeja (esimerkiksi Body and Soul pianolla Db ja Trumpetilla Eb)

Trumpetin vuokaus sormitukset

Miten trumpetista saa hyvän saundin?

Trumpetin hyvän saundin salaisuus on tasaisessa ja hyvälaatuisessa puhalluksessa. Tämän lisäksi ansatsin pitäisi päristä rennosti, sillä huulten kireys kuuluu soinnissa. Saundin kehittymisen kannalta on tärkeää soittaa pitkiä ja tasaisia ääniä matalalta ja keskirekisteristä.

Miten trumpetilla soitetaan kovaa ja korkealta?

Kaikki alkaa puhalluksesta. Ilmavirran täytyy liikkua nopeasti ja sitä pitää olla paljon, jotta ääni on voimakas ja korkea. Tämä vaatii toki paljon harjoittelua, sillä naaman lihasten täytyy jaksaa pitää ansatsia kasassa samalla kun paljon ilmaa liikkuu huulten välistä. Naaman lihaksien ja ilmavirran kontrolloimisen kehittyminen vaatii, että ala- ja keskirekisteri on kunnossa.

Onko trumpetin harjoittelu pelkästään pitkiä ääniä?

Hyvin paljon, mutta ei onneksi kokonaan! Trumpetin soittamisen kuuluu olla myös hauskaa. Esimerkiksi youtubessa on hurja määrä taustanauhoja eri kappaleille (hae esimerkiksi “trumpet karaoke” tai “backing track in bb“). Näiden päälle on mukava soittaa melodioita tai improvisoida. Lisäksi puhelimelle tai tabletille voi ladata Ireal Pro nimisen ohjelman. Sieltä löytää komppinauhan lähes jokaiseen kappaleeseen ja sävellajia pystyy halutessaan muokkaamaan.

Kuuluuko trumpetinsoitto naapuriin?

Kyllä kuuluu, mutta trumpetille on olemassa paljon erilaisia vaimennustapoja. Suosituin niistä on kelloon kiinnitettävä silentmute sordiino, joka vaimentaa trumpetin ääntä erittäin hyvin. Kannattaa muistaa, että aina pelkällä silentmutella soittaminen ei ole suotavaa. Välillä kannattaa tarkistaa, että onko saundi kehittynyt haluttuun suuntaan ja miltä ylipäätänsä tuntuu soittaa ilman sordiinoa.

Miten trumpetin vuokraus onnistuu?

Olen tehnyt aloittelijalle sopivan trumpettipaketin, joka sisältää

Trumpettipaketti 50e / kk

Trumpetin vuokraus maksaa 50e / kk ja jos haluat missä vaiheessa tahansa ostaa paketin itsellesi, maksamistasi vuokrista hyvitetään puolet. Alla esimerkkilaskelma.

  • Vuokra-aika 3kk (150e)
  • Paketin kokonaisarvo 600e
  • Ostohinta 600e – 150e / 2 = 525e

Ota rohkeasti yhteyttä tämän yhteydenottolomakkeen kautta! Autan sinut tarvittaessa myös eteenpäin opettajalle laajan verkostoni avulla.