Saksofonin valitseminen
Aluksi on syytä miettiä haluaako soittaa tenorisaksofonia vai alttosaksofonia. Yleensä alttosaksofoni on hyvä soitin aloittelijalle, sillä sitä on kevyempi kantaa ja siitä saa helpommin äänen. Molemmissa saksofoneissa on samat sormitukset, jolloin siirtyminen altosta tenoriin ei ole hankalaa. Tenorisaksofonilla on mahdollista aloittaa silloin, jos soittajalla on aikaisempaa kokemusta jostain puhallinsoittimesta – tenoriin puhaltaminen vie PALJON ilmaa.
Tenorin ja alton lisäksi on olemassa sopraanosaksofoni ja baritonisaksofoni. Alta löydät videolinkit eri saksofonien äänestä taitavien soittajien käsissä.
Sopraanosaksofoni
Sopraanosaksofoneja on suoria ja käyriä (alttosaksofonin näköinen, mutta pienempi), mutta suora saksofoni on ehdottomasti suositumpi. Videolta löytyy Kenny G, joka edustaa mielestäni täydellisen sopraanosaksofonisaundin ehdotonta tavoitetta. Sopraanosaksofoni on haastava soitin saada pysymään vireessä, mutta todella kaunis hyvin hallittuna.
Alttosaksofoni
Alttoaksofoni on tyypillisin aloittelijoiden keskuudessa ja tätä saundi-ihannetta valitsin edustamaan Eric Marienthalin.
Tenorisaksofoni
Tenorisaundin ihannetta oli pakko valita edustamaan Coleman Hawkins. Tenorisaksofonisaundeja on todella paljon erilaisia ja vaikka tenori onkin alttoa matalampi soitin, sillä voi soittaa altissimoäänillä jopa oktaavin korkeammalle kuin altolla!
Baritonisaksofoni
Baritonin saundia valitsin edustamaan Leo P:n, joka soittaa myös bändissä Too Many Zooz. Baritoni vaatii todella paljon ilmaa, mutta hyvällä ja toimivalla soittimella alaäänien pöristely on mukavaa kun se tuntuu koko kropassa.
Missä vireessä mikäkin saksofoni soi?
Saksofonin valitsemisen jälkeen on hyvä olla tietoinen siitä, että saksofoni ei ole C-vireinen soitin. Tämä tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, kun soitat saksofonilla äänen C niin pianossa soi jotain muuta. Tästä syystä monet saksofonistit joutuvat transponoimaan esimerkiksi laulu- tai painonuotteja heidän soittimelleen sopivaksi. Toki, jos soitat ainostaan yksin tai saman “vireperheen” edustajan kanssa, ei transponointia tarvitse miettiä.
- Sopraanosaksofoni Bb-vireinen
- Alttosaksofoni Eb-vireinen
- Tenorisaksofoni Bb-vireinen
- Baritonisaksofoni Eb-vireinen
Eb-vireisyys tarkoittaa sitä, että kun esimerkiksi altolla soittaa C-äänen niin pianossa soi Eb. Toisin sanoen pianonuottia pitää transponoida pienellä terssillä alaspäin ja laittaa etumerkinnäksi kolme ristiä lisää. Kuulostaako vaikealta? Tämä on ehkä saksofoninsoiton haastavin asia, joka yleensä kierretään nuotinkirjoitusohjelmalla (esimerkiksi Sibelius) kirjoittamalla jokaiselle puhaltimelle oma nuotti soittimelle sopivassa vireessä. Jos tästä aiheesta jäi jotain epäselvää niin kysy rohkeasti minulta lisätietoja!
Mistä osista saksofoni koostuu?
Saksofonin tärkein osa on suukappale, joka yhdistyy kaulan kautta runkoon. Tämän lisäksi ilman lehteä saksofonista ei saa ääntä ollenkaan. Lehti kostutetaan ja asetetaan suukappaleeseen kiristimen avulla ja sen jälkeen kasataan järjestyksessä:
- suukappale kiinni saksofonin kaulaan
- hihna omaan kaulaan
- runko kiinni hihnaan
- kaula (sis. suukappaleen) kiinni runkoon.
Tällä tavalla lehden asettaminen on helppoa ja poistetaan kaikki mahdolliset tekijät siitä, että saksofoni putoaisi lattialle sitä esimerkiksi kaulasta nostettaessa. Tästä aiheesta voit katsoa myös tekemäni videon, jossa käydään läpi kasaus ja perusteet!
Minkälainen on hyvä saksofoni?
Ostaessasi saksofonia, olet ostamassa runkoa ja kaulaa. Yleensä suukappale ostetaan ja myös myydään erikseen. Rungon ja kaulan osalta on erittäin tärkeää, että
- koneisto toimii, ei kolise ja se sopii käsillesi
- läpät (tyynyt) ei vuoda
- runko on suorassa (tehtaaltakin tulee vinoja runkoja)
- kaulan oktaaviläppä toimii eikä vuoda
- kaulan korkkiosa on tasainen ja suukappale sopii siihen (mitä tiukempi sen parempi, aina voi hioa)
- saksofoni soi vireessä tasaisesti alhaalta ylös.
- saksofoni on vireessä (mahdollistaa oikeaoppisen ansatsin ja bändisoittamisen)
- Yläsävelsarjat on mahdollisimman helppoja soittaa
Olen itse aloittanut Yamahan yas-32 oppilasmallilla ja soitin sillä todella monta vuotta. Tällä hetkellä soitan 80-luvun Martinilla, joka soi upeasti joka puolelta. Olen myös todella yllättynyt Trevor Jamesin The Horn mallista, joka voittaa mielestäni kaikki alle 2000e maksavat saksofonit, uskomaton peli. Tätä kyseistä soitinta saa minulta vuokrattua 80e / kk hintaan ja tähän sisältyy myös täydelliseksi viritetty kokonaisuus sisältäen erinomaisen ja helpposoittoisen suukappaleen useiden lehtien kera. Lue eteenpäin niin tiedät mitä tarkoitan täydellisellä suukappaleen ja lehden yhdistelmällä!
Milloin saksofoni pitäisi huoltaa ja mitä se tarkoittaa?
Yleisin huoltotoimenpide saksofonille on tyynyjen vaihto. Näppäimien alla on tyynyt, jotka kuluvat ja eivät ole enää niin tiiviitä muutaman vuoden jälkeen. Tästä syystä ilma ei tule halutusta aukiolevasta näppäimestä ulos vaan viimeisimmästä alaspainetusta näppäimestä. Tällöin saksofonia on hankala soittaa ja soitin vuotaa. Tällainen huolto on nopea ja suhteellisen halpa (n. 100e) riippuen tietysti vaihdettavien tyynyjen määrästä ja siitä, pitääkö esimerkiksi runkoa taivuttaa.
Kalleimmat huollot tulevat vahinkotapauksista esimerkiksi saksofonin pudotessa lattialle. Tällaisessa tilanteessa kannattaa kysyä korjaajalta arvio ja miettiä sen jälkeen olisiko esimerkiksi halvempaa ottaa kotivakuutuksesta rahat ja painella fonikaupoille. Vintage-soittimien ja suukappaleiden kanssa kannattaa ehdottomasti aina huoltaa.
Saksofonin suukappale
Minkälainen on hyvä suukappale saksofonille?
Aihe on todella suuri ja olen kirjoittanut siitä enemmän täällä. Käyn tässä kuitenkin läpi perusteet.
Suukappaleen ja lehden yhdistelmä on saksofonin saundin sielu. Oikean yhdistelmän löytäminen on lukuisien kokeilutuntien jälkeen todella palkitsevaa. Mihin nämä lukuisat kokeilutunnit menevät? Avaan hieman.
Suukappalemerkkejä on esimerkiksi Soitin Laineella n. 20 kappaletta ja lehtiä n. 14 eri merkkiä. Lisäksi kaikista suukappaleita on koot puolen yksikön välein 5-9. Lehdissä on sama hajonta välillä 1,5-4. Nopeasti laskettuna tämä tekisi 16 800 yhdistelmää. Ainiin ja sitten on vielä se, että jokainen lehti on yksilönsä ja voi olla umpisurkea suoraan paketista.
Miten löytää hyvä suukappale ja lehti yhdistelmä saksofonille?
Pääsääntönä voi pitää sitä, että 2-2,5 suuruinen lehti toimii 6-6* suukappaleissa. Mitä suurempi aukko, sitä löysempää lehteä voidaan käyttää ja mitä pienempi niin sitä paksumpaa. Toki poikkeus löytyy heti omastakin tenorisaksofonin setupista = 8 aukko + 3,5 lehti. Toki tämä 8 suukappale toimii myös 2,5 lehdellä, mutta halusin lisää ääntä bigbandissä soittaessani.
Tämän perussäännön lisäksi on syytä tarkistaa onko lehden pään leikkaus yhteneväinen suukappaleen leikkauksen kanssa. Tämän voi varmistaa painamalla lehden kiinni suukappaleeseen ja katsoa menevätkö saumat yhteen. Hyväksi havaittuja lehtimerkkejä ovat vandoren ja rigotti gold, josta jälkimmäinen on kallein koskaan ostamani lehti, mutta paketissa on enemmän hyviä lehtiä kuin Vandorella. Rigotti markkinoi myös, että lehdet olisivat käsityötä, mutta en ihan osta tuota. Hyviä ovat jokatapauksessa!
Onko metallinen suukappale saksofonille aina parempi?
Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että metallisesta suukappaleesta tulee pistävämpi ja rokimpi (myös kovempi) ääni. Bakelliittisissa (perinteiset mustat “muoviset”) suukappaleissa on pehmeämpi ja tuhnuisempi ääni. Voit verrata esimerkiksi Eric Marienthalin saundia Coleman Hawkinsin saundiin. Tässäkin poikkeus vahvistaa säännön eli Coleman soitti metallista. On mahdotonta tehdä hyvin yksiselitteisiä linjoja, mutta empiiriseen tutkimukseen perustuen metallisen suukappaleen saundi on kirkkaampi kuin perinteisen.
Saako rahalla aina paremman suukappaleen saksofoniin?
Valitettavasti kyllä, mutta on eri asia saatko suukappaleesta vielä täyttä potentiaalia irti. Kalliit suukappaleet ovat käsintehtyjä ja niissä on vähemmän tuotantovirheitä kuin “uunista” tulleissa. Aloittelijalle sopii hyvin esimerkiksi Meyer 6M suukappale tai Otto Linkin Super Tone Master.
Mistä hankkia hyvä saksofoni ja suukappale?
Aloittelijana tämä on todella hankalaa, kun yleensä ensimmäisillä tunneille opettaja vaatii oppilasta hankkimaan saksofonin. Miten aloittelija voi tietää mikä saksofoni olisi hänelle hyvä? Ei mitenkään. Tätä varten olen lanseerannut saksofonipaketin (sekä altto että tenori), joka on suunniteltu aloittalijoille sopivaksi ja jonka voi halutessaan ostaa itselleen leasing-sopimuksen kautta. Saksofonit ovat uusia ja olen testannut ja soittanut läpi jokaisen huolella. Olen myös huollattanut suoraan tehtaalta tulleita saksofoneja. Aloittelijalle toimiva saksofoni on kaikki kaikessa ja jotta voi tietää haluaako harrastusta ylipäätään aloittaa, on saksofonipaketin oltava paras mahdollinen. Voit lukea lisää vuokrauksesta täältä!
Mitä muita tarvikkeita saksofonin, suukappaleen ja lehtien lisäksi tarvitaan?
Saksofonilaukusta olisi hyvä löytyä ergonominen ja pehmeä hihna (tenorille suosittelen SaxHolderia), hammassuojia suukappaleeseen, rungon puhdistusliina, kaulan puhdistusliina ja mahdollinen erillinen kirirstin suukappaleelle. Alla olevassa kuvassa on myös säilytyskotelo lehdille (löytyy myös kosteuttavia, auttaa talvella), korkkirasvaa ja suukappaleen puhdistin (tämä onnistuu myös kaulan puhdistusliinalla).
Saksofoninsoiton alkeet
Miten saksofoniin puhalletaan?
Sisäänhengitys tapahtuu niin sanottuna syvänä hengityksenä eli sisäänhengittäessä ajatellaan enemmän kylkiä ja vatsaa kuin rintaa. Jos et ole aiemmin soittanut puhallinsoitinta tai sinulla on vaikka hentoinen korkea puheääni saatat hengittää hieman “ylös”, jolloin puhaltaminen on voimatonta. Tällainen syvä hengitys saadaan aikaiseksi, jos istut etukenossa kyynerpäät polvissa kiinni ja hengität alaselkään. Sieltä voi kokeilla myös puhaltamista, jossa käytetään samoja lihaksia kuin sanoisit nopeasti ja kovaan ääneen “HHA”. Puhaltamisen pitäisi tuntua vatsan kohdalla kyljissä. Samaa voit kokeilla myös suukappaleen kanssa, jolloin toisella kädellä pidät suukappaleesta kiinni ja toisella vatsan kohdalta kyljestä. Jos tunnet liikkeen vasten kättäsi, teet puhaltamisen oikein.
Monesti aloittelija puhaltaa saksofoniin niin, että poskissa on ilmaan. Tätä en suosittele, sillä se vaikeuttaa ilman säätelyn kontrollia. Ilman saa poskista pois jännittämällä poskia hieman. Muutaman soittokerran jälkeen poskiin ei mene enää ilmaa.
Minkälainen on oikea saksofonin ansatsi?
Erilaisia antsatseja on miljoonia, mutta yksi hyvä perussääntö on, että puremalla saundi ei parane. Ansatsi tarkoittaa huulien, leuan ja purennan yhteispeliä suhteessa suukappaleeseen ja lehteen. Alla olevasta kuvasta näet kohdan, jossa lehti erkaantuu suukappaleesta. Siihen kohtaan tulee purenta eli kevyt paine. Toisin sanoen ylähampaat tulevat tuohon kohtaan suukappaleen päälle. Alahuuli kääntyy hieman sisäänpäin alahampaiden päälle ja suu suljetaan kevyellä puristuksella. Purennan tason voisi olla 0-10 asteikolla 3-4. Jos puret liikaa, ääntä ei tule ollenkaan, sillä ilmaa ei pääse suukappaleeseen. Jos puret liian vähän ilmaa tulee luultavasti suunpielestä ja ulostuleva ääni on honottava.
Tällainen samanlainen honottava ja laivan torivmainen ääni voi tulla siitä, jos sinulla on liikaa suukappaletta suussa. Jos suukappaletta on suussa liian vähän on ääni pieni ja hentoinen. Hyvä antsatsi on sellainen, joka on luonnollinen, ei satu ja sillä pystyy soittamaan pitkään. Huono suukappale & lehti -yhdistelmä voi myös pakottaa huonoon ansatsiin, jolloin vika ei ole soittajassa vaan laitteissa.
Saksofonin sormitukset ja sormitekniikka
Sormet jaetaan niin, että vasemmasta yläkädestä napeille tulee etusormi, keskisormi ja nimetön. Yleensä valkeita nappuloita on neljä, jolloin Bb jätetään vapaaksi perusasennossa kuvanmukaisesti. Jos kappaleessa on Bb niin silloin etusormella painetaan sekä H että Bb eli molemmat napit. Alakäden sormista valkoisille napeille tulee etusormi, keskisormi ja nimetön. Molempien käsien pikkurilleillä painetaan tarvittaessa laattoja. Kuvassa H näppäimen yläreunassa on myös valkoinen nappi, mutta se ei ole yleensä valkoinen. Pikkurillejä käytetään tarvittasessa, muuten ovat levossa.
Olen tehnyt saksofonin kasaamisesta ja perusteista myös videon, jonka avulla pääset helposti alkuun!
Onko kaikissa saksofoneissa samat sormitukset?
Soitat sitten suoraa sopraanoa tai tenorisaksofonia on niissä ja myös kaikissa muissa saksofoneissa samat sormitukset alimmista äänistä lusikkaääniin. Altissimoäänien kohdalla on olemassa merkki- ja mallikohtaisia eroavaisuuksia ja sitä varten altissimoille on olemassa lukuisia eri sormituksia. Altissimoäänet tarkoittavat ääniä, jotka muodostuvat overtone-tekniikalla puhaltaen. Tästä aiheesta löytyy lisää kohdassa saksofonin saundi ja sen muokkaus, jatka vaan lukemista. Unirvesaalit sormitukset löytyvät alta olevasta chartista.
Miten saksofonista saa hyvän saundin ja miten sitä muokataan?
Saundiin vaikuttaa todella moni tekijä, mutta tärkeimmäksi asiaksi sanoisin kuitenkin ansatsin ja suukappale & lehti – setupin. Kun nämä kolme asiaa ovat kunnossa on aika siirtyä saundiharjotteisiin. Näillä harjotteilla suuta, kurkkua ja ansatsia muokataan sopeutumaan haluttaviin saundeihin. Hyvin tyypillinen saundiharjoitus on overtone-puhaltaminen, jossa soitetaan ensin saksofonin alin ääni eli ala Bb (älä huoli, jos et saa tätä ääntä vielä, voit tehdä harjoituksen saamatta ensimmäistä ääntä) ja sen jälkeen yritetään saada aikaiseksi muita yläsävelsarjojen ääniä. Fysiikkaan perustuen seuraava ääni on keski Bb, sen jälkeen oktaaviläppä F, oktaaviläppä Bb, ylä D, ylä F, korkea Ab ja todella korkea Bb jne. Saman harjoituksen voi tehdä myös ala H:sta, C:stä ja C#:stä.
Tällä harjoitteella on tarkoituksena muokata suun ja kurkun tilaa niin, että samalla sormituksella saadaan aikaan monia eri ääniä. Tällainen harjoitus auttaa alaäänien muodostamisessa, vireen muokkaamisessa, ylä-äänien vapauttamisessa ja vähentää purentaa. Näistä monista positiivisista seurauksista johtuen monet saksofonistit soittavat paljon overtone-harjoituksia.
Miten saksofonilla soitetaan nopeasti?
Kuten kaikkiin muihinkin soittimiin, myös saksofoniin pätee sama totuus nopeasti soittamisesta – jos haluaa soittaa nopeasti, on ensin soitettava hitaasti. Ja joskus se tarkoittaa todella hidasta. Jokainen epäonnistunut toisto vie tavoitetta kauemmaksi eli kun haluat kokeilla, meneeköhän tämä linja jo tavoitetempossa, niin älä kokeile vaan jatka harjoittelua seuraavana päivänä. On myös olemassa asioita, jotka edistävät nopeasti soittamista ja niistä ehkä tärkein on sormien turha liikuttaminen. Kun sormi ei paina näppäintä, tulisi sen levätä näppäimen päällä. Monesti varsinkin nopeasti soittaessa tulee näppäimiä painettua turhan kovalla voimalla, jolloin sormet myös irtipäästämisen yhteydessä liikkuvat liian kauas näppäimestä. Sormien liikkeitä on helppo tarkastella esimerkiksi peilin edessä.
Onko saksofonin harjoittelu pelkästään asteikkojen soittamista?
Ei ollenkaan. Suosittelen kaikille iRealPro-ohjelmaa, josta löytyy useille eri kappaleille taustoja, joita voi muokata haluamaansa sävellajiin ja tempoon. Olen huomannut käteväksi myös loop-toiminnon, jolla tietttyjä sointuprogressioita voi soittaa uudelleen ja uudelleen, jos harjoittelee esimerkiksi jotain tiettyä linjaa. Nuotteja iRrealProssa ei ole, ainoastaan sointumerkit.
Karaoketaustoja löytyy YouTubesta nuottien kanssa ja niihen päälle soittaminen on todella lystiä. Tällaisessa harjoittelussa tulee huomaamattaan treenattua rytmiä, virettä ja saundia. Laitan alttosaksofonille sopivan karaokevideon tähän alle (soittolista löytyy myös tästä). Ja jos olet lukenut jo alusta asti, tiedät että alton playlistiä voi soittaa myös baritonisaksofonilla – molemmat ovat Eb vireisiä. Tenorille ja sopraanolle täytyy etsiä omat karaoket.
Suosittelen asteikkojen soittamista ja muutenkin rytmin harjoittelua esimerkiksi YouTubesta löytyvien funky beat -taustanauhojen päälle. Tee harjoittelusta itsellesi mukavaa! Jos tähtäimessä on soittaa tulevaisuudessa jonkun kanssa, on alusta asti harjoiteltava taustojen kanssa.
Kuuluuko saksofoninsoitto naapuriin kerrostalossa?
Kuuluu kyllä ja kuuluu ulos asti vaikka kaikki ovet ja ikkunat olisi kiinni. Kyseessä on toisin sanoen hyvinkin kovaääninen soitin. Voit kuitenkin yrittää vaimentaa saksofonia työntämällä kelloon esimerkiksi vaatekappaleen. Tällöin alaääniä ei voi enää soittaa, mutta tämä hiljentää hieman saksofonistä lähtevää ääntä. Ylä-ääniin tämä tapa ei oikein toimi, sillä ilma tulee ulos ensimmäisestä aukinaisesta näppäimestä, ei kellosta.
Saksofonille on olemassa myös koteloja, jotka hiljentävät ääntä. Laitan kuvan sellaisesta alle. Itse en ole näitä valitettavasti päässyt kokeilemaan, mutta saattavat olla hyvä ratkaisu kerrostalossa asuvalle. Itse kerron kaikille talossa asuville, että soitan saksofonia ja yleensä se ei haittaa ketään.
Tämän kaiken lisäksi on olemassa elektronisia saksofoneja, joiden kanssa pystyy harjoittelemaan tekniikkaa ja jopa vähän puhallusta. Vuokraan Aerophone AE-10 malleja myös ja niillä on mahdollista soittaa täysin äänettömästi lukuisilla eri saundeilla taustan päälle puhelimen avulla. Tämä elektroninen saksofoni toimii paristoilla tai verkkovirralla ja siinä on myös omat kaiuttimet. Tutustu soittimeen lisää täältä tai vuokraa omasi kokeiluun minulta!
Hanki itsellesi saksofoni jo tänään ja toteuta unelmasi!
Toivottavasti tästä kirjoituksesta oli hyötyä ja sait lisätietoa saksofoninsoitosta! Jos mielenpäälle jäi kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni. Ota rohkeasti yhteyttä täältä!