Saksofoniopettaja Lassi Silventoinen

Yleistä saksofoninsoitosta

Yleistä saksofoninsoitosta

Saksofonin soittaminen on loppupeleissä melko helppoa. Jokaiselle äänelle on oma näppäimensä, puhaltaminen on kuin kynttilää puhaltaisi metrin päästä ja ensimmäisellä tunnilla päästään jo soittamaan tuttuja kappaleita. Musiikin teoriaa ei alussa tarvita ollenkaan. Sitä opitaan soittamisen yhteydessä kuin huomaamatta!

Voiko jokainen soittaa saksofonia?

Jos ajatellaan soittamisen vaatimuksia niin yläetuhampaat olisi hyvä olla. Muuten fonin soittamiseen ei ole erityisiä vaatimuksia. Varsinkaan alttosaksofoni ei paina paljoa ja hihnoja on erityylisiä, joten harrastus sopii myös lapsille. Minkäänlaista musiikkitaustaa ei tarvita! Opetustyylini on musiikillisesti monipuolinen, joten opettele ainoastaan saksofonia vaan enemmänkin musikaalisuutta. Tavoitteita voidaan asettaa yhdessä, mutta yleensä tähtään siihen että soittaja on valmis soittamaan bändissä jossain vaiheessa.

Onko saksofonia mahdollista opetella itsenäisesti?

Olen tehnyt kokonaisvaltaisen sivuston saksofoninsoitosta, joka löytyy täältä. Sivuston ja tekemäni saksofonin perusteet – videon avulla pääset varmasti alkuun hienosti. Suosittelen kuitenkin joka tapauksessa puhaltamaan ensimmäiset äänet opettajan kanssa, sillä virheiden korjaaminen voi olla raskasta varsinkin harrastuksen alussa. Ennen saksofonitunnille menemistä tarvitsen toimivan saksofonin ja tarvikkeet – näistä olen kirjoittanut täällä. Ota rohkeasti yhteyttä niin autan sinut pääsemään alkuun!

Yleistä saksofoninsoitosta

Saksofonin vuokraamisesta olen kirjoittanut täällä. On tärkeää aloittaa soittaminen hyvällä saksofonilla, jotta ongelmia paikallistaminen on helpompaa. Ammattilaiset ostavat hieman “vaikeampia” foneja soittaa, koska niissä on hyvä “vintage” saundi. Tosin nämä saksofonit ovat yleensä epävireisiä ja niissä saattaa vuotaa tietyt läpät. Ei hyvä aloittelijalle.

Jos et halua investoida suurtaa määrää rahaa kalliiseen soittimeen kannattaa harrastus aloittaa vuokrasaksofonilla. Kauttani on mahdollista vuokrata sekä altto- että tenoripaketti, joista molemmat on tehty mahdollisimman helpposoittoisiksi aloittelijoille. Jos vuokrafoni tuntuu hyvältä, sen voi lunastaa samaan hintaan kuin soitinkaupasta. Kaikki vuokrasoittimet ovat uusia. Tutustu vuokraus / leasaustoimintaan täältä!

Monet oppilaat ovat ostaneet ensin Thomannilta halvan saksofonin ja harjoitelleet Youtube-videoiden kanssa. Tällä pääsee hienosti alkuun, mutta valitettavasti opettaja ei netissä voi antaa välitöntä palautetta saundista. Monesti tällaiset soittajat osaavat soittaa oikeat sävelet, mutta vireessa ja kokonaishallinnassa on yleensä puutteita. Varsinkin ensimmäiset äänet on hyvä puhaltaa opettajan kanssa, jottei opi heti väärin esimerkiksi ansatsia (suun asento soittaessa). Ansatsin muuttaminen on erittäin ärsyttävä ja pitkä prosessi. Itse olen vaihtanut klassisen saksofonin ansatsista rennompaan. Ei ollut helppoa!

Mitä tarvikkeita on hyvä olla saksofonin soittoa ajatellen?

Saksofonin lisäksi olisi hyvä olla erillinen suukappale (olen kirjoittanut suukappaleista lisää tääl), saksofonilehtiä 5 + 5 kappaletta (Vandoren Java Red kokoa 2 ja kokoa 2,5), puhdistusliinat (yksi kaulalle ja suukappaleelle ja yksi rungolle), korkkirasva (tätä tarvitaan siihen että saadaan suukappale kiinni kaulaan), hammassuoja (nämä laitetaan suukappaleeseen ylähampaiden kohdalle). Näitä kaikkia ei ole pakko olla ensimmäisellä tunnilla, mutta ainakin puhdistuliinat ja hammassuojat olisi hyvä olla, helpottaa huomattavasti.

Palataan! Jos tulee mitä tahansa kysymyksiä niin ota rohkeasti yhteyttä helpolla kontaktilomakkeella!